Schildertips

Home/Schildertips
Schildertips2018-06-21T02:06:01+02:00

Schuren

Schuren is de belangrijkste voorbehandeling van het schilderen. Door te schuren verwijder je oude verflagen, ruw je de ondergrond op voor een goede hechting van de verf, en maak je de ondergrond vlak en egaal. Hoe beter je schuurt hoe mooier het resultaat van je schilderwerk wordt, maar pas op: beter schuren betekent niet altijd grof en veel schuren! Hieronder enkele tips voor een optimaal resultaat. Maak ondergronden schoon met een ontvetter voordat je gaat schuren. Anders bestaat de kans dat je vuil en vet niet verwijdert, maar in de ondergrond schuurt. Hoe slechter het schilderwerk hoe grover schuurpapier je gebruikt. Gebruik ongeveer P100 om loszittende verf te verwijderen. Gebruik ongeveer P320 om goed schilderwerk te schuren voor de volgende verflaag. Schuur het hout niet kaal wanneer de oude verflaag goed vast zit. Ruw de ondergrond op voor de nieuwe verflaag en schuur oneffenheden weg. Voel met je vingertoppen of je een gladde overgang tussen kaal hout en de oude verflaag geschuurd hebt. Schuur grote stukken bij voorkeur met een schuurmachine voor het beste resultaat. [...]

Gronden en voorbehandelen

Welke grondverf moet u gebruiken? En hoe moet u het de te beschilderen ondergrond voorbehandelen? Ricardo Groen heeft de volgende tips voor u: Voorzie kaal hout altijd van grondverf. Dit kan het bijstippen van kleine plekjes zijn of het geheel gronden van grote stukken kaal hout. Dit zorgt voor goede hechting en een goede dekkende onderlaag. Lakverf zal niet (goed) dekken op kaal hout. Gebruik plamuur en kit niet direct op kaal hout maar voorzie de ondergrond van grondverf. Plamuur en kit op kaal hout droogt te snel, waardoor het minder goed hecht en zal scheuren of breken. Schuur de ondergrond na het gronden fijn op zodat de ondergrond glad wordt. Probeer de ondergrond niet kaal te schuren. Mocht dit wel gebeuren, grond het hout dan plaatselijk bij. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neemt u dan vrijblijvend contact op.

Lakken

Hoe kunt u het beste lakken? Ricardo Groen heeft de volgende tips voor u: Zorg ervoor dat alle ondergronden stof- en vuilvrij zijn voordat u begint met lakken. Zo verkleint u de kans op stof en vuil in uw lak tijdens én na het lakken. Dek nette vloeren altijd af op de plek van uw schilderwerk. Zelfs de beste schilder laat wel eens een spetter vallen! Verdun de verf wanneer nodig. De juiste verhouding vind je altijd op het blik of de emmer verf. Bij koud weer zal u iets meer moeten verdunnen dan bij warm weer omdat de verf minder snel droogt. Verdun de verf niet meer dan op het blik staat, de verf kan enige glans kwijtraken. Gebruik voor grote oppervlakken een verfroller en een rolbak. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neemt u dan vrijblijvend contact op.

Ga naar de bovenkant