Schuren is de belangrijkste voorbehandeling van het schilderen. Door te schuren verwijder je oude verflagen, ruw je de ondergrond op voor een goede hechting van de verf, en maak je de ondergrond vlak en egaal. Hoe beter je schuurt hoe mooier het resultaat van je schilderwerk wordt, maar pas op: beter schuren betekent niet altijd grof en veel schuren! Hieronder enkele tips voor een optimaal resultaat.

  • Maak ondergronden schoon met een ontvetter voordat je gaat schuren. Anders bestaat de kans dat je vuil en vet niet verwijdert, maar in de ondergrond schuurt.
  • Hoe slechter het schilderwerk hoe grover schuurpapier je gebruikt. Gebruik ongeveer P100 om loszittende verf te verwijderen. Gebruik ongeveer P320 om goed schilderwerk te schuren voor de volgende verflaag.
  • Schuur het hout niet kaal wanneer de oude verflaag goed vast zit. Ruw de ondergrond op voor de nieuwe verflaag en schuur oneffenheden weg. Voel met je vingertoppen of je een gladde overgang tussen kaal hout en de oude verflaag geschuurd hebt.
  • Schuur grote stukken bij voorkeur met een schuurmachine voor het beste resultaat. De snelle rotaties van een schuurmachine zijn niet met de hand na te bootsen. Schuur kleine stukken en lastige hoeken met de hand.
  • Probeer slagen van 30 tot 50 cm te maken wanneer je schuurt en zet continu evenveel druk op je schuurpapier. Zo krijg je het meest egale resultaat en het werkt sneller dan wanneer je je concentreert op een klein oppervlak.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neemt u dan vrijblijvend contact op.